Utrustning/Barnsäkerhet

Öko-Tex - Trygg textil

2007-10-10 23:33 #0 av: AnnaLundin

Öko-tex är en frivillig märkning av textilprodukter som talar om att det inte innehåller skadliga nivåer av ämnen som kan vara farliga för hud och hälsa. De högsta kraven ställs på kläder som är till barn, där det även finns krav på salivresistens.

Öko-tex är en frivillig märkning av textilprodukter som visar att de inte innehåller några ämnen som är farliga för hud och hälsa. Eftersom man minimierar anvädandet av kemikalier vid tillverkningen av dessa produkter så kan man se det som en indirekt miljömärkning, även om råvarorna inte är ekologiskt framställda.

För att en produkt ska få märkas med Öko-tex-märket ska den genomgå omfattande tester och kontroller och alla dess beståndsdelar kontrolleras. Dvs såväl tyg och tråd som knappar och dragkedjor mm kontrolleras noggrant. Dessutom måste företaget som distribuerar produkten vara certifierat.

Innehåll av miljö- och hälsoskadliga ämnen, som formaldehyd, pesticider, PCB, tungmetaller och andra kemikalierester, i textila produkter får inte överstiga internationellt antagna gränsvärden. Dessa gränsvärden uppdateras kontinuerligt i takt med att ny kunskap kommer inom området.

Kriterierna och högsta tillåtna värden ligger ofta i täten inom området, d.v.s. de omfattar inte bara i lag förbjudna eller kontrollerade ämnen utan även andra ämnen som vetenskapligt bedömts som hälsovådliga.

Det finns några olika klasser av Öko-tex, där kraven ställs lite olika beroende på hur produkten normalt används. Ju mer kontakt med huden, desto större krav.

Klass 1

Textilier och textilleksaker för spädbarn och barn upp till ca 3 år. Även sängkläder och liknande som är avsett för små barn går att hitta i den här gruppen, som har de högsta kraven för godkännande. Tillbehör som innehåller formaldehyd är förbjudna. Krav på salivresistens innebär att färgämnen och tryck inte får blöda eller blekas när spädbarn suger på dem.

Klass 2

Textilier som vid normal användning i stor utsträckning kommer i kontakt med huden, t.ex underkläder, skjortor, blusar, sängkläder etc.

Klass 3

Textilier som vid normal användning inte alls eller bara till liten del kommer i kontakt med huden, t.ex jackor, rockar, foder etc.

Klass 4

Främst material avsett för "dekoration", t.ex bordsdukar, gardiner och mattor, men även textiltapeter och liknande.

Värt att notera

  • Det är inte bara slutkonsumenten som har glädje av frånvaron av skadliga ämnen, utan alla som är med i produktionen av slutprodukten. Det sprids inga kemikalier i lokalerna där tygerna vävs och blir tillskurna, inte heller där de sys ihop. Även lagerarbetare som hanterar produkterna slipper utsättas för risk att andas in en massa onyttigheter.

 

I Sverige är det företaget IFP Research som är certifierat för att utföra tester och godkänna enligt Öko-Tex.

 

Relaterade länkar

 

 

Av: Anna.Lundin

Datum för publicering

  • 2007-10-10
Anmäl
2009-12-28 14:42 #1 av: Trollhassel

Åh, den lappen har jag på många av de barnkläder jag köpt. Handlade en hel del på Kppahl :P

Tack för länken!

Anmäl
2009-12-28 14:45 #2 av: AnnaLundin

Glad Vad bra! Då kan du leta mer medvetet om den i framtiden, både på kläder och annat, t.ex sängkläder.

Anmäl
2009-12-28 14:48 #3 av: Trollhassel

Jajjemen! Ska hålla ögonen öppna!

Anmäl
2009-12-28 14:59 #4 av: AnnaLundin

Jag är förvisso partisk eftersom jag jobbar i företaget, men vill ändå tipsa om Lingon och Blåbär som strävar efter att ha hela sin klädkollektion godkänd enligt klass 1. (just nu kan man rea-fynda i webshopen där! Ange rabattkod 163748 - hur många ggr som helst - så får du dessutom 25 kr rabatt på totalsumman)

Det är via mitt jobb där som jag själv har fått upp ögonen för ÖkoTex, som inte bara är bra för slutanvändaren utan även för alla som jpbbar med produkterna innan de når konsumenterna - de slipper ju också utsättas för dessa kemikalier.

Anmäl
2009-12-28 16:15 #5 av: Trollhassel

Åh, tack...men länken funkar inte :( Ska googla :P

Anmäl
2009-12-28 16:17 #6 av: Trollhassel

Oj, så fina kläder! Gillade den lilla klänningen med lamm på. Synd att jag inte vet om det blir en pojke eller flicka :P

Anmäl
2009-12-28 23:10 #7 av: AnnaLundin

Jag hade missat ett .se i länken, den är fixad nu!

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.