Utrustning/Barnsäkerhet

Undvik att barnen fryser i vinter

2010-01-08 17:05 #0 av: johan

Klä dig själv och dina barn rätt i vinterkylan så blir det roligare att vara ute. Snön gör hela världen till en lekplats. Med några enkla tips slipper man frysa.

Bomull kyler när det blir fuktigt och tar lång tid att torka. Kläder blir lätt fuktiga både från svett och från väta utifrån. Bäst är att undvika bomull helt på vintern och definitivt att undvika att ha det närmast kroppen.

Närmast kroppen

Använd istället bra underställ. Det finns gått om märken för bra ull-underställ. Om man aldrig använt merinoull tidigare så blir man förvånad över hur mjuka och sköna de är. Ingenting i närheten av de sticksiga raggsockarna som mormor prackade på en.

Fördelen med ull är att det värmer även om det blir fuktigt. Det kan vara fuktigt utan att kännas vått. Detta är perfekta egenskaper för att vara det plagg som är närmast kroppen.

Det finns syntetiska underställ som har precis samma egenskaper och kan vara ett bra alternativ om man är allergisk eller om man har understället mest för att sporta i.

Värmande lager

Ovanpå understället är flis att föredra. Precis som med ullen värmer det även om det blir duktigt. Det finns många märken som gör otroligt sköna och snygga plagg. Många är gjorda av återvunna PET-flaskor, så de är miljövänliga också.

Varken flis eller ull behöver tvättas så ofta. Ofta räcker det med att hänga ut dom på vädring.

Varma fötter

Fötterna är särskilt känsliga för att bli kalla av kylan eller kalla från att man svettats. Det finns jättesköna ullstrumpor som är tunna, varma och mjuka.

Tänk på att inte ha strumpor med halkskyddande gummi under. Gummi leder kylan och man blir ännu kallare.

 

Hoppas ni får varma roligare stunder i snön!

Anmäl
2010-01-08 17:20 #1 av: johan

Tänk på att tvättmedlet inte får innehålla enzymer när ni tvättar ull. Då slits det snabbare och ullen förlorar sina goda egenskaper.

I ullen finns ett fett som heter lanolin som gör att ull inte luktar och behöver därför inte tvättas särskilt ofta.

Undvik även sköljmedel.

 

Neutral har ett nytt tvättmedel som heter Neutral Outdoorsom är specialgjort för funktionskläder.

Anmäl
2010-01-08 22:23 #2 av: nuttan85

bra artikel:D

Anmäl
2010-01-08 23:02 #3 av: AnnaLundin

#1 - fast det mesta lanolinet tvättas bort innan ullen bearbetas... Det ska vi nog vara glada för, för att hantera färsk ull är som att smörja händerna med rent lanolin.

Anmäl
2010-01-09 00:36 #4 av: Zebben

Färsk ull att lägga i ett par strumpor och sen sätta på sig under natten är superbra för fötterna om man är lite torr eller har självsprickor. 

Anmäl
2010-01-09 01:16 #5 av: AnnaLundin

#4 - förutsatt att man tål lanolinet... Själv får jag utslag av det, så det är lite jobbigt när vi har fårklippning här hemma. Obestämd

Anmäl
2010-02-10 00:14 #6 av: Verra

Ta reda på vart merinoullen kommer ifrån bara. Så inte oskyldiga får får lida bara för att vi ska vara lite extra varma... :S

Anmäl
2010-02-10 00:32 #7 av: AnnaLundin

#6 - fast det finns ju annan ull än merino!

Anmäl
2010-02-10 00:52 #8 av: Verra

#7
Ja, absolut!
Tänkte bara att han skrev just merinoull i artikeln..

Anmäl
2010-12-05 11:45 #9 av: SannaHolmgren

#1 Bra tips om tvättmedel.

Bra underställ köper jag från Ullmax. En arbetskamrat säljer. Bra kläder med bra passform, och hållbart. Det är inte heller speciellt dyrt.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.