Annons:
Etikett20-tips-råd
Läst 1933 ggr
Sarah
8/17/17, 7:00 PM

Tipstråd vegetarisk mat

Då kör vi en ny tipstråd med vegetarisk mat :) Vegetariskt innebär alltså inget från djurriket. Visst kan andra lägga upp lakto-ovo-vegetariska recept, men jag kommer inte göra det. Jag kommer bara lägga upp vegetariska (vegansk mat i folkmun) :) Jag använder inte recept så det jag lägger upp är lite hipp som happ :) Just nu har jag fyllda zucchini (egenodlad :)) i ugnen. Fyllningen är gårdagens rester av chili. Chili: Gul lök, tomatkross, fefferoni, bönor, sojafärs, vitlök, grön paprika och gröna ärtor. Men de grönsaker man själv gillar funkar ju lika bra. Kryddat med chilipulver i stora mängder, buljong, salt och peppar och lite havregrädde. Steker lök i rapsolja först och fyller sen på med resten. Ärtorna vill jag inte att de ska koka så de åker i sist. Som toppning på zucchinin har jag lite färska kryddor från tomten, oregano och timjan, samt lite veganost som smälter. Elva gillar chilin men vi får väl se om hon äter zucchinin, kanske om hon får ketchup på :)

Annons:
[Thiah]
8/17/17, 7:07 PM
#1

Åh så gott det låter :)

Sarah
8/17/17, 7:08 PM
#2

Vi har två soppor vi ofta lagar och som är enkla att variera. Lins-och pumpasoppa. Röda linser och butternutpumpa kokas i buljong och kanel. Mixas med havregrädde när det är klart :) För att få i lite extra grönt brukar jag även ha i en del blomkål. Serveras med havrefraiche (som cream fraiche). Grön ärtsoppa med kikärter, Kokar upp buljong, slänger i mycket gröna ärtor och färdiga kikärter när det kokar. Så fort det blir varmt mixar jag med havregrädde. Brukar även ha i lite spenat och broccoli. Fyller på med lite mer gröna ärter efter jag mixat så det blir lite att tugga. Elva älskar båda sopporna och det går fort att laga. Ärtsoppan tar tio minuter. Hon brukar be om orange soppa eller grön soppa :)

Sarah
8/17/17, 7:10 PM
#3

Justja, i botten på pannan zucchinin ligger har jag lite vitlökskryddad tomatkross och rapsolja. Det är så att det inte ska bränna :)

[Thiah]
8/17/17, 7:18 PM
#4

#2 kvittar säkert om det är frysta eller konserverade ärtor?

Sarah
8/17/17, 7:40 PM
#5

Alltså, konserverade är ju inte gott. Ta frysta för att få den där lite söta fräscha ärtsmaken på soppan. Bättre näring i frysta grönsaker också. Ryser lite… Konserverade… Huga… :p ;)

[Thiah]
8/17/17, 8:22 PM
#6

#5 vi brukar alltid köpa fryst men tänkte att konserverade kanske är bättre av någon orsak. Tur att jag frågade då ;)

Annons:
Ceciliaolucifer
8/17/17, 8:50 PM
#7

Tips på veganskplockmat till 8 månaders? :)

Sarah
8/17/17, 10:46 PM
#8

Vi gav en del linser, gröna ärter och kikärter som plock (gör fortfarande) och lite majs, bär, torkad frukt, avokado, grönsaksbitar, nötkrämer osv.

[Thiah]
8/18/17, 5:41 AM
#9

#8 hur lätt för man olika nötkrämer? Är det som att göra eget jordnötssmör? Hur tidigt har ni vågar ge det till Elva?

Sarah
8/18/17, 8:43 AM
#10

Vi mixade lite nötter med lite vatten bara. Hon fick nötter tidigt, innan halvåret. Vi har inga allergier i familjen och har inte haft anledning att tro att hon ska få några. Den nya forskningen jag såg då sa att det var bäst att introducera vanliga allergener tidigt och inte vänta till efter året som många sagt innan. Om man inte har anledning att misstänkta att de blir allergiska.

Sarah
8/18/17, 9:01 AM
#11

Jag ändrade mig,  lägger upp ngt recept med ex quorn i. I visa qournprodukter är det lite ägg. Men tänker mig att det är enklare för många och det är bättre än kött :) Men blir inga recept som är är baserade på animalier som ex omelett. 

En gryta som E gillar massor: 

Koka upp en skivad fänkål i buljong och vitlök, mixa men inte jättefint, gott med lite bitar kvar. Häll i krossade tomater, tärnad och stekt tofu eller ex quornbitar, lite chili och krydda med mycket saffran, lite salt och peppar. Häll i så pass mycket tofu/ qourn/ tomater att det blir grytigt. Vi  brukar äta den som den är, men det är gott med ris till. Dock äter vi inte jättemycket ris pga arsenik.  Mathavre är ganska gott till också.

Ria74
8/18/17, 10:47 AM
#12

Squashlasange med linssås är en riktig favorit här.

mvh Maria värd på barn, miljonar, bloggande
medarbetare på husmorstips.ifokus
Min blogg: http://nouw.com/mariastankar

Ceciliaolucifer
8/18/17, 11:29 AM
#13

#8 Vanliga kokta röda linser? :) i en skål bara? Är det okej att koka i buljong? Eller är det för mkt salt i tro.

Annons:
Sarah
8/18/17, 11:36 AM
#14

#13 eller gröna/ svarta. De röda kan bli lite mosigare bara. Sen får man kanske ta bara lite i början så att de inte krånglar med magen. Är ju mycket fiber som kan bli tungt för dem, samt ta upp plats för annan näring. Tänk "food before one is just for fun" :) 

Vissa säger ju att lite salt är ok, och även små barn behöver ju salt, men inte mycket. Vi har inte buljong till sådant som ska plockas och hon älskade det.

[Thiah]
8/18/17, 11:40 AM
#15

#8 har inte ens tänkt på att man kan ge sånt som plock. :)

Sarah
8/18/17, 11:45 AM
#16

#15 hehe. Elva har varit lite knepig med maten ett tag, men en skål torra kikärter att plocka med funkar oftast.

Sarah
8/18/17, 11:45 AM
#17

Bra för fingerfärdigheten också.

Sarah
8/18/17, 12:03 PM
#18

En annan favorit här hemma. Jag brukar äta tills jag får ont i magen…

"Fuskgratäng" 

Behövs en långpanna, potatis och rotfrukter till mos, tofu, örtsalt, tångkaviar, tomat, purjolök, havregrädde och buljong. 

Gör potatismos/ rotmos. Gott att ha i ex jordärtskockor.  

Skiva ett helt block hård tofu i tunna tunna skivor. Men skiva inte ända ner, låt dem sitta ihop i botten. Salta tofun med örtsalt. Lägg tofun i långpannan och ha mos runt. Jag brukar lägga ett lager skivade tomater under för smakens skull, men gott ändå. 

Gratängsås görs med fördel på ex havregrädde och kanske lite vatten för att späda ut. Koka upp med grönsaksbuljong. Lite mer buljong än vad som är vanligt per liter vätska. Red uppkoket med fett+mjöl+ havregrädde eller annan redning om ni så vill. När såsen tjocknat har ni mycket hackad purjolök och en burk tångkaviar. 

Häll på såsen på tofun och mosen, se till att det kommer in lite sås mellan tofuskivorna. Släng in i ugnen tills det fått färg. 

Från www.vardagsmatad.nu

typjessica
8/18/17, 10:09 PM
#19

Vi brukar fylla paprika med linser, krossade tomater, purjolök, vitlök och kryddor efter smak. Sen kan man ha lite vegetarisk ost på och in i ugnen. Super enkel och jättegott!

tiger tok
8/19/17, 7:42 AM
#20

Vi brukar äta vegetarisk köttfärssås, riktigt gott! I med quornfärs, krossade tomater, lite morötter, linser, ja det man kommer på! Sedan lite bönpasta till.

Annons:
mollyt
9/1/17, 3:51 PM
#21

Dotterns favorit är halloumistroganoff, gärna kryddad med curry, basilika och timjan. Om hon fick välja skulle vi äta det varje vecka 😉 Hon är 1,5 år.

Upp till toppen
Annons: