Annons:
Etikettpyssel
Läst 6435 ggr
[Thiah]
2014-03-10 06:58

Läsa tillsammans

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

"O mäktiga féer, ge mitt barn i faddergåva inte bara hälsa,skönhet,rikedom och allt det där ni brukar komma stickande med- ge mitt barn läshunger, det ber jag er om med brinnande hjärta! Jo, för jag vill sä gärna att mitt barn ska få i sin hand nyckeln till det förtrollande landet, där man kan hämta den sällsammaste av glädje" /Astrid Lindgren; Essän Läshunger i tidningen Vi husmödar 1956

Att läsa är som att öppna dörren till en miljon nya världar. Helt plötsligt kan du och ditt barn, sittandes i sängen,bilen,soffan, på tåget, resa till fjärran platser och uppleva stora äventyr tillsammans. Vad ska ni uppleva idag? 

Professor Mem Fox säger att barn behöver höra 1000 sagor innan de börjar skolan, för att få en bra grund till läslust.    Det låter som en hiskelig siffra men är egentligen inte mer än 3 vanliga barnböcker per dag. Och en liten Totte bok tar inte lång tid att läsa.  Och att ge sina barn en bra läslust är viktig inför skolan och livet. Det bidrar till fantasi, till ett bra språk, till språkförståelse, avkoppling mm…

Det kan kännas traggligt och trist att läsa samma bok om och om igen men det är bra för barn att repetera. Då hinner de lägga märke till nya saker i boken och koppla ihop nya ord med en bild eller ett visst tonfall.  Efter ett tag kanske du märker att barnet själv kan berätta sagan tillsammans med dig och då kan man läsa tillsammans eller varför inte låta barnet läsa för dig? Tänk vad stolt barnet blir när det kan "läsa" en saga för sin förälder!  

Min son och jag leker t.e x. Lillgruffalon när vi går hem från  förskolan. Sonen börjar med att  säga " Fotspår i snön, vem har gått här…"  och sen väntar han på att jag ska svara. Han har "tagit" med sig boken ut till verkliga livet. 

Jag finner det lättare att läsa samma böcker (läser mycket både hemma och på arbetet) när jag gör om dem. Kanske är det en liten björn som kommer hem till familjen guldlock? Eller  Pojken Rödluven som ska gå till farfar med mat?  Och Kråkan kanske raspar på rösten när han pratar med Mamma Mu? Eller så kanske just den här sagan ni läser ikväll måste viskas fram?  

Var inte rädd för att ta i när stora bocken KLAMPAR över bron, eller när någon skriker till. Barn älskar dramatiken det skapar och helt plötsligt är det mer än bara en saga. Det blir ett äventyr! Och  vem gillar inte äventyr?

Böcker kan även vara ett sätt att bearbeta svåra eller jobbiga saker. Det finns bra böcker om olika svåra känslor som ensamhet, ilska och sorg.  Kanske det är lite lättare att prata om den dåliga känslan i magen som kommer på natten när man vet att Alfons har haft likadant? (Alfons och odjuret, Gunilla Bergström). Eller kanske känns det skönt att få bekräftat att vänner slåss och man kan bli osams efteråt. (Vem är arg?, Stina Wirsén)

Läser man böcker om svårare ämnen måste man vara beredd på att svara på eventuella frågor barnet kan ha. Man behöver inte kunna alla svaren men ändå svara på barnets funderingar. 

Vilket äventyr tänkte du starta idag?

(Länkarna jag satt  går till de böckerna på adlibris, ifall någon undrar vilka böcker jag pratar om)

Annons:
Intehärutandär
2017-06-07 00:29
#1

"En fjäril på min kofta" rekommenderar jag om man förlorat ett litet syskon. 

Att läsa sagor och senare andra verklighetsbaserade böcker för sina barn är den rikaste gåva man kan ge sitt barn. Allmänkunskap.

Sarah
2017-06-07 15:17
#2

1000 är 3 per dag under 1 års tid bara :) läser man från att de är små blir det inte så många om dagen.

[Thiah]
2017-06-07 16:19
#3

#2 helt sant. Men finns många som inte ens läser en enda saga per dag för sina barn. Och många börjar inte med sagor förrän barnet är några år. Tyvärr.

Sarah
2017-06-07 16:22
#4

Säger inget om själva läsningen, bara matten bakom :) klart att man ska läsa mycket för barn.

malinroth
2017-06-08 01:28
#5

Jag läser mycket för Svante och har gjort sedan han var bebis. Han älskar när man läser och kommer ofta med någon bok och vill att man ska läsa och är han på det humöret kan han lyssna många böcker efter varandra.. Vi läser två böcker på kvällen när det är läggdags, Han väljer en och jag en. Eftersom det blir som du säger att han ofta vill höra samma bok om och om igen så tänker jag att man får in lite nya sagor också samtidigt som han får höra sin favorit. Jag tycker redan att det märks på honom då han har ett stort ordförråd, många ord man kanske inte använder direkt i vardagen.

[Thiah]
2017-06-08 06:01
#6

#5 jag brukar också välja en bok när vi ska läsa. Annars är det samma(inget fel med repetition i och för sig) men jag blir knäpp. Eller så säger jag två böcker och han får välja vilken vi börjar läsa. Joel älskar alla sorters böcker så att gå till bibban är skoj.

Annons:
MikaelaS_
2017-06-10 10:43
#7

Wilmer har först nu börjat intressera sig för att läsa saga. Jag har provat med jämna mellanrum länge men han bara har pratat i munnen på mig, försökt sno boken eller helt enkelt sprungit iväg. David sitter gärna och bläddrar själv men har inte tålamod att lyssna speciellt länge. Men nu läser vi varje kväll, väldigt mysigt :) Så vi kom igång sent med detta men bara att prata mycket om vad som sker och vad man tycker hjälper nog ordförrådet lika bra, i alla fall om man kollar på Wilmer :)

mollyt
2017-06-13 16:43
#8

Vi läser massor! Miranda ÄLSKAR böcker och vi går regelbundet på biblioteket för att alltid ha lite nya böcker hemma att välja mellan också. Hon är snart 15 månader gammal.

Upp till toppen
Annons: