Annons:
Etikettutrustning-barnsäkerhet
Läst 27511 ggr
AnnaLundin
5/22/07, 11:18 AM

Barn på cykel

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

På cykel blir världen större och man kan ta sig fram fortare. Men när är det lämpligt att börja introducera cykeln och hur ska man gå tillväga? Vilken cykel ska man välja och vad bör man tänka på?

Vid ca 1½ års ålder kan de flesta barn börja använda trehjuling. I början tar de sig fram genom att "gå" med fötterna, så det är en fördel om de når ner med fötterna när de sitter normalt på trehjulingen.

2-åring på trehjuling. <a href=Cykelhjälm är kanske inte nödvändigt, men när syskonen har så vill lillebror också…" title="2-åring på trehjuling. Cykelhjälm är kanske inte nödvändigt, men när syskonen har så vill lillebror också…" />

2-åriga allan på trehjuling. Cykelhjälm är kanske inte nödvändigt, men när syskonen har så vill lillebror också… Trehjulingen på bilden är inne på sitt tredje barn och har rullat åtstkilliga mil längs grusvägar på landet. Kvalité lönar sig. (tack vare frikopplade pedaler kan man dra den med sig med ett barn på, på långa "cykelpromenader")

Att tänka på vid köp av trehjuling:
  • Välj en cykel som känns stadig och stabil.
  • Det är ofta värt att köpa en något dyrare cykel som inte tippar omkull lika lätt som de billigare. Testa genom att vicka cykeln i sidled. Om den utan onormal handkraft tenderar att tippa omkull är den inte trafiksäker för ditt barn.
  • Det ska inte finnas några vassa delar som barnet kan skada sig på. Ej heller några öppningar som barn kan fastna i med t.ex tår eller fingrar.
  • Se till att cykeln är konstruerad för att tåla att användas. Ett infällt band av gummi ger kanske mjukare gång på hårt underlag, men av egen erfarenhet vet jag att detta band inte alltid tål användning på hårt underlag.
  • Det finns ibland "finesser" även på trehjulingar. Frikopplade pedaler kan vara både en för- och nackdel. Fördel därför att pedalerna inte slår sönder fotknölarna när cykeln rullar utan att fötterna är på plats. Nackdel för att pedalerna inte "tvingar" barnet att börja trampa, det kan ta lite längre tid att lära sig att cykla.

Barnet växer och vill ha nya utmaningar, en tvåhjuling är nästa steg. Forskare och barnläkare anser att barnet är moget för tvåhjuling först vid 5-6 års ålder. Det går ju att cykla ganska fort på tvåhjuling och olyckor händer lätt om barnet inte kan hantera cykeln fullt ut.

På senare år har det dykt upp ett alternativ på marknaden som är lämpligt för barn mellan ca 3-6 år, nämligen den s.k springcykeln. Det är en tvåhjuling utan pedaler, där barnet sitter på sadeln, håller balansen och sätter fart med hjälp av sina egna ben. För att stanna sätter barnet helt enkelt ner fötterna. Springcykeln hjälper barnet att hitta balansen och koordinera sina rörelser. Efter en tid med springcykel sätter barnet fart och lyfter sen upp fötterna och "åker cykel" med god balans. I de flesta fall går övergången från springcykel till tvåhjuling med pedaler smärtfritt utan stödhjul, eftersom balans och koordination redan finns. Det är bara pedaltrampandet som ska läggas till. Springcykeln gör också att barnet inte börjar tjata om en vanlig tvåhjuling lika tidigt, det kan ju ändå ta sig fram snabbt och enkelt.

Det är kul med springcykel
Det är kul med springcykel, tycker Signe 3 år. Cykelhjälm ska givetvis användas när man åker springcykel.

Oavsett om man väljer att ge barnet en springcykel eller inte så blir barnet såsmåningom tillräckligt stort för en vanlig tvåhjulig cykel. Som tidigare sagt så anses barnet vara moget för detta först vid 5-6 års ålder. Barnet kan lära sig cykla tidigare än så men klara inte av att göra många saker samtidigt: hålla balansen, styra, bromsa, bedöma avstånd, se sig för och lyssna.

Att tänka på vid köp av tvåhjuling till små barn:

  • Oavsett var man letar eller frågar så är råden entydiga, köp INTE en tvåhjuling med stödhjul. Barnet får upp för hög hastighet som det kanske inte klarar av att hantera plus att stödhjulen tvingar dem att luta åt fel håll i kurvorna, vilket kan orsaka problem när stödhjulen plockas bort.
  • När barnet sitter på cykeln ska det nå ner till marken med båda fötterna. Då barnet blir lite större och har mer cykelvana så räcker det om ena foten når ner.
  • Den första cykeln bör ha fotbroms.
  • Vänta med växlar och handbroms, det är för svårt för barnet att greppa om handbromshandtaget, styra och bromsa samtidigt och blir för mycket att hålla reda på växlar också.
  • Cykeln ska vara utrustad med belysning fram och bak, Reflexer fram, bak och på hjulsidorna, ett stöldmärkt lås, ringklocka och kedjeskydd. När den första cykeln med handbroms köps är det viktigt att bromshandtaget på styret passar barnets hand.
  • Kedjeskyddet ska vara heltäckande och inte gå att ta bort utan verktyg.
  • Barncyklar går ofta i arv. När man tar över en barncykel kontrollerar man förstås att den inte har för mycket rostangrepp, att hjul, styre och sadel sitter stadigt och att bromsarna fungerar.
  • Den första cykeln bör vara lagom stor för barnet och när barnet växer ur de, satsa hellre på att köpa en begagnad lagom stor cykel än att köpa en för stor cykel att "växa i".

Selma 5 år lärde sig cykla på vanlig cykel på en kvart efter ett drygt år med springcykel. Nu är det inte bara en självklarhet med <a href=Cykelhjälm på, det är också lag på att den ska användas!" title="Selma 5 år lärde sig cykla på vanlig cykel på en kvart efter ett drygt år med springcykel. Nu är det inte bara en självklarhet med Cykelhjälm på, det är också lag på att den ska användas!" />
Selma 5 år lärde sig cykla på vanlig cykel på en kvart efter ett drygt år med springcykel.

Nu är det inte bara en självklarhet med Cykelhjälm på, det är också lag på att  barn upp till 15 år ska ha Cykelhjälm vid cykelfärd!

Och kom ihåg att först vid ca 12 års ålder anser man att barnet är moget att cykla i trafiken på egen hand!

Relaterade länkar

Av: Anna.Lundin

  • [Personlig sida](javascript:void top.ShowProfile('Anna.Lundin'))
  • [Kontakta](javascript:void top.ShowProfile('Anna.Lundin', 'Contact.aspx'))

Datum för publicering

  • 2007-05-22
Annons:
lisette
5/22/07, 4:14 PM
#1

tycker faktiskt det är jättebra att allan har hjälm på sig redan från början!!!! det kan hända olyckor med så små cyklar med.

AnnaLundin
5/22/07, 4:24 PM
#2

Det tycker jag också egentligen, om inte annat så vänjer han sig ju från början. Men trehjulingen FÅR våra barn cykla på hemma på gården, utan hjälm på huvudet. Tvåhjulingarna (inkl springcykeln) får man bara använda med hjälm på huvudet oavsett om man är hemma på gräsmattan eller ute på grusvägarna.

Elisabeth-J
5/26/07, 12:29 AM
#3

Springcykel är bra för med dem lär sig barnen att hålla balansen, vilket gör att dem lättare lär sig att cykla och vi föräldrar sparar våra ryggar =)

 

Elisabeth 
Medarbetare på Övernaturligt iFokus, Sajtvärd på Gravid iFokus

AnnaLundin
5/26/07, 1:28 AM
#4

#3 Jag kan säja dig att de pengar jag lade ut på springcykeln (den var rätt dyr) har varit värda varenda krona!  För ÅH så kul de har med den och de lär sig helt själva hur man ska göra! Den är liksom så logisk! Och mamma (jag) som är både lat och har ledvärk är jättelycklig :P

Annette
5/26/07, 1:36 AM
#5

Vad är en springcykel?

Elisabeth-J
5/26/07, 2:24 AM
#6

#5 Ungefär som dagiscyklarna med 2 hjul där tramporna sitter vid framhjulen i stället eller en tvåhjuling utan stödhjul där barnen sparkar sig fram på cykeln.

 

Elisabeth 
Medarbetare på Övernaturligt iFokus, Sajtvärd på Gravid iFokus

Annons:
reddie
5/26/07, 2:25 AM
#7

Springcykel hade jag aldrig hört talas om.

Elisabeth-J
5/26/07, 2:26 AM
#8

#7 Kärt barn har många namn säg det… man kallar nog cyklarna vid olika namn.

 

Elisabeth 
Medarbetare på Övernaturligt iFokus, Sajtvärd på Gravid iFokus

AnnaLundin
5/26/07, 3:33 PM
#9

#5 Titta på bilden med det rödklädda barnet i artikeln, hon sitter på en springcykel.

Eller här:

Det är helt enkelt en cykelram med hjul, sadel och styre och inget annat…

AnnaLundin
3/12/08, 10:49 AM
#10

Cykelsäsongen närmar sig igen, så jag aktualiserar den här artikeln.

johan
1/26/09, 9:41 PM
#11

Mycket bra artikel! Jag tycker springcyklarna verkar roliga. Har sett sådana dyka upp mer och mer.

Vad brukar de oftast kosta? På länken du tipsade om låg dom på runt tusenlappen. Har sett att Like-a-Bike är lite dyrare. Vad finns det mer för alternativ?

Mvh // Johan

Född vid 334.00 PPM

AnnaLundin
1/26/09, 10:31 PM
#12

#11 - Mina barn älskar sina springcyklar - även om det numera bara är grabben som använder sin. Mellantjejen lärde sig pedalcykel precis före jul och har fått överta storasysters cykel, samtidigt som storasyster fick en större i julklapp.

De vi har tittat på har legat runt 1000-1500 kr. Jag tycker det är i mesta laget, men det har fått vara värt det. Det borde gå att hitta begagnade nu också (våra ska dock fortsätta ärvas, till den jag har i magen + en liten kusin…) Våra är av märket Springcykel, men jag har sett några andra också, i ungefär samma prisklass. Vad de hette minns jag dock inte.

De brukar gå att köpa via cykelaffärer eller leksakshandlare.

exitingsvillemo
1/27/09, 1:41 AM
#13

ska genast ut och leta efter en springcykel till 4-åringen.

Köpte en vanlig 2-hjuls-cykel förra sommaren funkar ju bra med stödhjul, men det låter ju bättre med en sådan där springcykel.

Annons:
lisette
2/10/09, 2:43 PM
#14

ibland undrar jag hur föräldrar är funtade?

  1. en mamma som cyklar med dottern i stol bakpå. dottern har mössa, ingen hjälm?
  2. en mamma med två barn som har varsin sparkcykel, ingen hjälm?

i båda fallen ska hjälm användas. utan minsta tvekan eller diskussion!

Pimu
2/18/09, 10:30 PM
#15

älsta tjejen lärde sig att cykla snabbt, men ganska sent, då hon var 7 år ville följa med på cykelturer i skolan o ville då ha en tvåhjuling

mellan grabben var 5 år, ville inte ha stödhjulen på

yngsta grabben var 3år, ville ha stödhjulen, men de gick inge bra så vi provade utan efter ett par dagar o de gick galant o var mkt roligare, för de gick fortare

Kimpa
3/3/09, 2:21 PM
#16

Kom att tänka på denna tråd när jag fick Biltema- katalogen idag.
Där säljer de nu springcykel för 499:-

AnnaLundin
3/3/09, 2:37 PM
#17

#16 - bra tips!

Fast HUR i helhavre tänker man när man sätter en handbroms på en cykel för småbarn?? Förvånad Vitsen med en springcykel är ju liksom att de ska lära sig att manövrera den och helst bromsa med fötterna…

Kimpa
3/4/09, 10:21 PM
#18

#17 ja så långt har jag inte tittat…
Såg den bara på framsidan tillsammans med priset…

AnnaLundin
3/4/09, 11:47 PM
#19

#18 - jag mejlade dem faktiskt och frågade hur sjutton de tänkte när de satte handbroms på en cykel för såpass små barn. Fick svar i stil med att "det var den enda lösningen de kunde komma på eftersom fotbromsen saknades", varpå jag svarade att det är ju liksom DET som är vitsen med springcykeln, att barnet ska lära sig att manövrera den, springa igång den med benen och bromsa med fötterna…

De skulle vidarebefordra det till "cykelavdelningen" så får vi väl se vad som händer…

[YlvaP]
7/4/10, 8:51 PM
#20

Det där med springcykel funderar jag på minstingen här hemma.

Annons:
Kimpa
7/4/10, 10:48 PM
#21

Jag köpte en till min lilla tjej och hon är vrålförtjust i den!

Jennifersthlm
7/6/10, 5:18 PM
#22

en fundering bara ? Hur bromsar man med en spring cykel, tänkte om det är meningen att man faktiskt ska bromsa med fötterna? övergången till pedalcykel blir väl väldigt svår att bryta vanan då eller?? bara en tanke som kom..

kramar i sommarvärmen =)

[YlvaP]
7/6/10, 5:20 PM
#23

Det brukar nog lösa sig ändå tycker jag.

AnnaLundin
7/6/10, 5:47 PM
#24

#22 - de bromsar med fötterna. Det går inte fortare med springcykeln än att det funkar att göra så.

Ingen av våra tre som gått över från springcykel till pedalvarianten har haft problem att bryta vanan.

lisette
11/23/10, 1:05 PM
#25

puttar upp

brunette
11/28/10, 3:48 PM
#26

Jag har ALDRIG fått en trehjuling. Jag fick min första cykel när jag var 9 år elr 10 och lärde mig cykla 10 år.

Upp till toppen
Annons: