Annons:
Etikettbarnsjukdomar
Läst 7658 ggr
lisette
2007-09-20 14:37

Tvätta händerna!

När små barn går till förskolan eller dagbarnvårdaren blir de lite oftare sjuka. Barn smittar varandra och det är en del av livet. Det är samtidigt ett naturligt sätt för ert barn att bygga upp ett starkt immunförsvar.

God handhygien är a och o när det gäller barnets hälsa. Tvätta händerna för att inte föra vidare virus och bakterier.

Lär ditt barn bra vanor redan från första början:

  1. Tvätta barnets händer innan det äter.

  2. Torka dem när barnet har ätit.

  3. Tvätta händerna innan det ska sova. 

Gör tre ovanstående och det är mindre risk att barnet blir förkylt eller får influensa.

Tidigare trodde man att det var tvålen som tog bort virus och bakterier, men nu har man kommit på att torka händerna nogrannt efter tvättning är minst lika viktigt. Det är torkningen som gör att baskeluskerna försvinner helt. Att lufttorka gör ingen nytta då allt torkar in igen.

Om ditt barn redan går i eller ska börja på förskolan eller hos dagmamma är det att berätta det här. De vet kanske inte att det är viktigt med pappershanddukar för att minska smittrisken. Om tyghanddukar används där barnet tillbringar sina dagar är det viktigt att förklara vilka fördelar det är att använda pappershanddukar till att torka de små händerna med. 

Relaterade länkar

Av: lisette

  • [Personlig sida](javascript:void top.ShowProfile('lisette'))
  • [Kontakta](javascript:void top.ShowProfile('lisette', 'Contact.aspx'))

Datum för publicering

  • 2007-09-20
Annons:
AnnaLundin
2007-09-20 17:33
#1

Fast det är ju resursslöseri att använda pappershanddukar, kan jag tycka. Det borde väl räcka att se till att byta ut handduken ofta… HElst ha en egen till varje barn.

lisette
2007-09-20 21:43
#2

ja det är slöseri på naturen, men det är även allt ritande! ;)

AnnaLundin
2007-09-20 22:46
#3

Fast ritpapper kan man elda upp, handtorkpapper åker oftast ut med soporna….

AusaBausa
2007-09-21 00:00
#4

#1 vem ska tvätta de handdukarna?

vår fsk har varsena handdukar t barnen o vi tvättar dem en gång i veckan, kommer ngn epidemi tar vi bort handdukarna o använder papphanddukar…

lisette
2007-09-21 02:29
#5

#3 i kristianstad har vi ngt så bra som källsortering. där lägger man allt brännbart i en binge och organiskt i en etc. =)

AnnaLundin
2007-09-21 03:05
#6

#5 Källsortering är ju en definitionsfråga och åtminstone här beroende på hur mycket man orkar engagera sig.

Vi kan källsortera till 100% om vi vill, om vi bara orkar ta med oss rubbet till återvinningsstationen. Där lämpar man sitt avfall gratis, problemet är ju bara att det ska en bit utanfrö stan…

Annons:
lisette
2007-09-21 03:31
#7

det är lite dåligt att det ligger så pass långt utanför ju. för det gör inte folk direkt intresserade av att källsortera.

vi har en stooor tunna som vi slänger tidningar, batterier, metall och glas i. men jag saknar faktiskt en del för plastdunkar. vi dricker nästan bara dunkmjölk och de hamnar ju i det brännbara. hade varit bättre med en plastsortering med. annars måste vi åka 1,5 mil för att slänga plast på tippen.

Elisabeth-J
2007-09-21 10:30
#8

Jag tycker att det r bra att man kan använda pappershanddukar när det går en epedemi som influensan t.e.x. Det gör ju smittorisken betydligt mindre.

 

Elisabeth 
Medarbetare på Övernaturligt iFokus, Sajtvärd på Gravid iFokus

AnnaLundin
2007-09-21 11:30
#9

#7 Alltså, det finns ju mindre stationer utplacerade i stan, men där finns ju inte kärl för allt… Glas, papper, pappersförpackningar, plast (mjuk o hård), batterier och metallförpackningar går att lämna på de mindre stationerna.

På större stationen finns ju kärl för brännbart, komposterbart, elektronik, metallskrot och grovsopor också. Säkert något mer som jag glömt just nu…

Här i kommunen betalar vi soptämningen per kilo, det sitter en våg på sopbilen som väger soptunnan. Och det kostar inget för privatpersoner att lämna avfall på återvinningen. Detta gör väl kanske att FLER blir motiverade att källsortera. Och det är faktiskt rätt komiskt att passera infarten till återvinningen på morgnarna, för det kan alltså stå 10 bilar i kö och vänta på att få köra in där en kvart innan de öppnar på morgonen….

lisette
2007-09-21 13:07
#10

#9 d är det samma som vi har här ju m sorteingen.

nu har de dock infört att man får betrala för allt rivningsmaterial. 100:-/kubik.

Upp till toppen
Annons: